chihuahua-gedragsproblemen

Chihuahua Gedragsproblemen
en Effectieve Oplossingen

Chihuahua’s, met hun kleine gestalte en grote persoonlijkheid, zijn vaak geliefde metgezellen. Ze zijn levendig, intelligent en trouw aan hun eigenaars. Maar zoals bij elke hondenras, kunnen Chihuahua’s gedragsproblemen ontwikkelen die uitdagingen kunnen vormen voor zowel henzelf als hun eigenaren. In dit artikel zullen we enkele veelvoorkomende gedragsproblemen bij Chihuahua’s bespreken, evenals effectieve oplossingen om een harmonieuze relatie met uw kleine metgezel te behouden.

1. Overmatig Blaffen

Chihuahua’s hebben de reputatie van overmatige blaffers te zijn. Dit gedrag kan storend zijn voor zowel de eigenaar als de omgeving. Overmatig blaffen kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 • Angst: Chihuahua’s kunnen angstig zijn en blaffen als reactie op situaties die ze als bedreigend ervaren.

 • Waarschuwing: Ze kunnen ook blaffen om hun eigenaar te waarschuwen voor vermeende gevaren.

 • Opwinding: Soms blaffen Chihuahua’s uit opwinding, zoals bij het begroeten van mensen of andere honden.

Om overmatig blaffen te verminderen:

 • Training: Leer uw Chihuahua commando’s zoals “genoeg” of “stil” aan, en beloon hen wanneer ze gehoorzamen.

 • Afleiding: Bied speelgoed of bezigheden aan om uw hond af te leiden van potentiële triggers voor blaffen.

 • Socialisatie: Blootstelling aan verschillende situaties en mensen kan de angst en nervositeit verminderen, wat leidt tot minder blaffen.

2. Angst en Nervositeit

Chihuahua’s kunnen gevoelig zijn voor angst en nervositeit, wat zich kan uiten in verlegenheid, rillingen, trillen of agressie. Deze gevoelens kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder veranderingen in hun omgeving, onbekende mensen of geluiden.

Om angst en nervositeit te verminderen:

 • Positieve versterking: Beloon gewenst gedrag met traktaties en lof om zelfvertrouwen op te bouwen.

 • Training: Oefen gehoorzaamheidsoefeningen om de band tussen u en uw Chihuahua te versterken en hun zelfvertrouwen te vergroten.

 • Kalmerende hulpmiddelen: Overweeg kalmerende middelen zoals Thundershirts of feromonen om uw Chihuahua te helpen zich meer op zijn gemak te voelen.

3. Territoriaal Gedrag

Chihuahua’s kunnen territoriaal zijn en blaffen of agressief gedrag vertonen om hun territorium te beschermen. Dit gedrag kan zich manifesteren wanneer vreemden uw huis naderen of andere dieren in de buurt zijn.

Om dit gedrag aan te pakken:

 • Training: Leer uw Chihuahua commando’s zoals “laat het” of “genoeg” aan om te beheersen wanneer ze territoriaal gedrag vertonen.

 • Socialisatie: Laat uw hond wennen aan nieuwe mensen en situaties om hun territoriale instincten te verminderen.

 • Beloning voor gewenst gedrag: Beloon uw Chihuahua wanneer ze zich rustig gedragen in situaties waarin ze normaal gesproken territoriaal zouden zijn.

4. Agressie naar Andere Honden

Sommige Chihuahua’s vertonen agressief gedrag naar andere honden, ongeacht hun grootte. Dit gedrag kan problematisch zijn tijdens wandelingen of bezoeken aan het hondenpark.

Om agressie naar andere honden te verminderen:

 • Socialisatie: Begin op jonge leeftijd met socialisatie om uw Chihuahua te laten wennen aan andere honden.

 • Training: Gebruik gehoorzaamheidstraining om uw hond te leren gehoorzaam te zijn en positief te reageren op andere honden.

 • Leibandtraining: Houd uw Chihuahua aangelijnd en onder controle bij ontmoetingen met andere honden.

Wie wil er nu geen gelukkige en goed luisterende Chihuahua?

Chihuahua expert Cindy Groen onthult de technieken
om uw Chihuahua op de juiste manier op moet voeden.

Gratis Extra E-book: 101 vragen over de Chihuahua
Gratis Extra E-book: 25 recepten voor uw Chihuahua

Vers Vlees en Zelfgemaakte Maaltijden

Sommige eigenaren geven er de voorkeur aan om hun Chihuahua’s vers vlees of zelfgemaakte maaltijden te geven. Als u deze route wilt volgen, is het belangrijk om advies in te winnen bij uw dierenarts om ervoor te zorgen dat uw huisgemaakte maaltijden alle benodigde voedingsstoffen bevatten. Het kan ook nuttig zijn om een voedingssupplement toe te voegen om eventuele tekortkomingen aan te vullen.

Portiecontrole en Gewichtsbeheer

Het is van vitaal belang om de portiegrootte van uw Chihuahua te controleren en ervoor te zorgen dat ze een gezond gewicht behouden. Overgewicht kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder gewrichtsproblemen, diabetes en hartziekte. Uw dierenarts kan u helpen bij het bepalen van de juiste portiegrootte en een gewichtsbeheersingsplan opstellen als dat nodig is.

Voedselallergieën en -intoleranties

Sommige Chihuahua’s kunnen allergisch zijn voor bepaalde ingrediënten in hun voeding, zoals granen, rundvlees of zuivelproducten. Als u merkt dat uw Chihuahua last heeft van huidproblemen, spijsverteringsproblemen of andere symptomen van allergieën, kan het nodig zijn om over te schakelen naar een voeding met hypoallergene ingrediënten. Uw dierenarts kan allergietests uitvoeren om de specifieke allergenen te identificeren en u helpen bij het kiezen van geschikt voer.

Voedingssupplementen

Sommige Chihuahua’s kunnen baat hebben bij voedingssupplementen, vooral als ze specifieke gezondheidsproblemen hebben. Glucosamine en chondroïtine kunnen bijvoorbeeld gunstig zijn voor Chihuahua’s met gewrichtsproblemen, terwijl omega-3-vetzuren kunnen helpen bij huid- en vachtproblemen. Raadpleeg altijd uw dierenarts voordat u supplementen aan het dieet van uw Chihuahua toevoegt om de juiste dosering en behoeften te bepalen.

Voeding bij Verschillende Levensfasen

De voedingsbehoeften van uw Chihuahua variëren naargelang de levensfase. Puppies hebben bijvoorbeeld meer calorieën en voedingsstoffen nodig voor groei en ontwikkeling, terwijl oudere Chihuahua’s mogelijk minder calorieën en bepaalde supplementen nodig hebben om gezond ouder te worden. Raadpleeg uw dierenarts voor advies over welk type voer geschikt is voor de leeftijd van uw Chihuahua.

Voeding bij Ziekte en Herstel

Als uw Chihuahua ziek wordt of herstelt van een operatie, kan hun voedingsbehoeften veranderen. In dergelijke gevallen kan uw dierenarts speciale voedingsrichtlijnen en dieetadvies geven om het herstelproces te ondersteunen en de gezondheid van uw Chihuahua te verbeteren.

Slotgedachten

Het voeden van uw Chihuahua vereist aandacht voor detail en kennis van hun specifieke behoeften. Het is altijd aan te raden om te overleggen met uw dierenarts om een dieetplan op te stellen dat is afgestemd op de individuele behoeften van uw Chihuahua. Het welzijn van uw kleine metgezel is afhankelijk van goede voeding, dus zorg ervoor dat u de tijd neemt om het juiste voer en voedingsroutine te vinden voor een lang en gezond leven.