Chihuahua verzorging voor vacht, gebit, nagels en gezondheid

Het verzorgen van een Chihuahua duurt over het algemeen niet er lang. Maar er zijn wel een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. Sommige dingen zult u ook extra aandacht moeten geven. Hieronder staat stap voor stap hoe u uw Chihuahua kunt verzorgen.

De verzorging van de vacht

Wat voor Chihuahua u ook heeft, elke Chihuahua heeft regelmatig verzorging van hun eigen vacht nodig. U kunt het één tot twee keer per week met een zachte borstel de vacht van uw Chihuahua zachtjes borstelen. Dit is voornamelijk voor de kortharige Chihuahua noodzakelijk.

Bij een langharige Chihuahua heeft de vacht iets meer aandacht nodig. U kunt het beste een langharige Chihuahua minimaal 2 tot 3 keer per week borstelen. Vaak ligt het eraan hoe erg uw Chihuahua in de rui is. Hierdoor zorgt u ervoor dat er geen klitten in de vacht van uw Chihuahua blijven zitten.

U kunt daarnaast de Chihuahua ongeveer één keer in de maand in bad doen. Zorg wel dat u uw Chihuahua met speciale hondenshampoo wast. Let goed op dat er geen water in de oren van uw Chihuahua komen. Droog uw Chihuahua goed af na het wassen, want ze vatten redelijk snel kou met een natte vacht. Gebruik een warme handdoek en houdt u Chihuahua een tijdje op uw schoot. Dat vinden Chihuahua’s fijn en zo zal de vacht ook sneller drogen.

Wie wil er nu geen gelukkige en goed luisterende Chihuahua?

Chihuahua expert Cindy Groen onthult de technieken
om uw Chihuahua op de juiste manier op moet voeden.

Gratis Extra E-book: 101 vragen over de Chihuahua
Gratis Extra E-book: 25 recepten voor uw Chihuahua

De voeding voor een Chihuahua

Na de verzorging is misschien wel de voeding het belangrijkste bij het verzorgen van een Chihuahua. Het is verstandig om meerdere keren uw Chihuahua voeding te geven. Het is het beste om uw Chihuahua 2 of 3 keer per dag eten te geven. De meeste eigenaren van Chihuahua’s geven hun Chihuahua’s uitsluitende kleine brokjes als voeding. Kleine hondenkoekjes kunnen natuurlijk ook, maar let wel op dat deze niet te hard zijn.

Het gebit van de Chihuahua

Het gebit van Chihuahua vraagt nu eenmaal om wat aandacht. Chihuahua’s krijgen nu eenmaal zeer snel tandplak en na verloop van tijd kunnen ze wat gaan ruiken uit hun bek. Het is dan ook verstandig om enkele keren in de week voorzichtig de tandjes van uw Chihuahua te poetsen. Een kleine tandenborstel voldoet.

Uw Chihuahua heeft vooral beweging nodig

Net als elke hond heeft ook uw Chihuahua voldoende beweging nodig. Een Chihuahua heeft minimaal vier keer een kwartier beweging nodig. Indien u een kleinere Chihuahua heeft, is twee keer per dag voldoende. Beperk de beweging van uw Chihuahua niet alleen binnen, maar probeer zoveel mogelijk naar buiten te gaan met uw Chihuahua. Het bevordert ook de zindelijkheid van uw Chihuahua om zoveel mogelijk naar buiten te gaan.

Verzorg de nagels van uw Chihuahua

Ook de nagels van uw Chihuahua vragen om verzorging. De nagels van een Chihuahua zullen niet zo snel slijten en zullen daarom op tijd geknipt moeten worden. U kunt er zelf voor kiezen om dit zelf te doen, maar u kunt het ook altijd door uw dierenarts laten doen. Zo weet u zeker dat het goed gebeurd.