Rasechte chihuahua’s worden gecategoriseerd als langhaar of korthaar rassen. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, zijn dit geen echte rassen maar variëteiten van de Chihuahua. Als u in de toekomst een Chihuahua wilt aanschaffen is het belangrijk om de verschillen tussen lang en kort -harige vachten te begrijpen. Hoewel het uiterlijk waarschijnlijk het meest opvallende verschil is zijn er enkele andere unieke eigenschappen die aan elk van deze variaties zijn verbonden. Als u weet welke kenmerken de verschillende Chihuahua’s hebben dan kunt u het beste een goede keuze nemen.

Voordat we beginnen is het belangrijk op te merken dat de rasstandaarden voor zowel de langhaar als korthaar Chihuahua’s hetzelfde zijn, op enkele uitzonderingen na. De AKC stelt dat alle Chihuahua’s, ongeacht hun vacht, aan bepaalde criteria moeten voldoen. Je kunt de officiële AKC-website bezoeken voor een meer beschrijvend overzicht van deze normen, maar enkele voorbeelden zijn: een gewicht van niet meer dan 2,7 kg, een goed afgerond hoofd (appelvormig), volle en ronde ogen, licht gebogen nek, magere schouders en gespierde achterhand. Dan is nu de vraag: wat is het verschil tussen een langhaar en een korthaar Chihuahua?

Een Langhaar Chihuahua heeft de volgende kenmerken:

  • Zacht aanvoelende vacht.
  • De vacht kan recht zijn of van nature golvend.
  • Onderlaag verdient de voorkeur.
  • De vacht moet sterk en prominent blijven tot aan de punt van de staart.
  • Overmatige vacht rond de nek (kraag) heeft de voorkeur.

Een Korthaar Chihuahua heeft de volgende kenmerken:

  • Korte vacht die dicht bij het lichaam is.
  • Glanzend.
  • Zachte textuur.
  • Overmatige vacht rond de nek (kraag) heeft de voorkeur.
  • Overmatige vacht op de staart heeft de voorkeur.

De bovenstaande eisen zijn eenvoudig gezien de officiële rasstandaarden die zijn vastgesteld door de AKC. Als u uw Chihuahua bij hen wilt registreren of wilt laten deelnemen aan een gesponsorde show moet u ervoor zorgen dat uw Chihuahua aan deze specificaties voldoet. Begin met het bepalen of uw Chihuahua een langharige of kortharige is en werk dan door de vereisten heen. Vergeet niet dat de rasstandaarden voor beide rassen hetzelfde zijn, met uitzondering van de bovengenoemde eisen. Gaat u dus niet mee doen aan een hondenshow dan zullen de vereisten verder ook niet veel voor u uitmaken.

Wie wil er nu geen gelukkige en goed luisterende Chihuahua?

Chihuahua expert Cindy Groen onthult de technieken
om uw Chihuahua op de juiste manier op moet voeden.

Gratis Extra E-book: 101 vragen over de Chihuahua
Gratis Extra E-book: 25 recepten voor uw Chihuahua

Alles over de Langhaar Chihuahua

chihuahua-langhaar

Of u nu een Chihuahua hebt of nog op zoekt bent u heeft waarschijnlijk al eerder de langhaar Chihuahua gezien of in ieder geval er iets over gehoord. Zoals de naam al doet vermoeden hebben ze een veel langere vacht dan de korthaar Chihuahua. De langharige neigt naar een zachte en half pluizige laag met haar en ze kunnen al dan niet een ondervacht hebben.

Men zou kunnen veronderstellen dat Chihuahua’s met een lange laag meer verzorging en onderhoud nodig hebben, maar dit is niet altijd het geval. Als u een beetje online zoekt en bij een aantal van verschillende Chihuahua-forums verder leest zul je waarschijnlijk opmerken hoe de meeste eigenaren het erover eens zijn dat Chihuahua’s met een lange vacht minder verhaart dan hun tegenhangers met een korte vacht. Dit kan enigszins verwarrend zijn, ze hebben immers meer vacht dus waarom verliezen ze niet meer vacht? Een van de redenen is simpelweg dat hun vacht beter op hun lichaam blijft zitten, waardoor ze er niet uit kunnen vallen. Chihuahua’s met lange vacht die geen ondervacht hebben zullen natuurlijk ook minder verharen dan Chihuahua’s met een lange vacht én ondervacht. Dit betekent natuurlijk niet dat de langharige totaal geen haar verliest, maar het is de beste keuze voor diegene die een Chihuahua willen met het minste haar verlies.

Hoewel Chihuahua’s met een lange vacht eigenlijk minder verharen nemen ze wel meer gras, vuil en puin mee van buiten. De extra vacht op hun lichaam functioneert als een magneet voor alles waar ze mee in contact koen. Als u uw Chihuahua laat rennen en buitenspelen voor een langere tijd zal uw Chihuahua ongetwijfeld vies zijn. U kunt de het vuil uiteraard van te voren even zoveel mogelijk borstelen om te zorgen dat niet alles mee naar binnen wordt genomen.

Alles over de Korthaar Chihuahua

korthaar-chihuahuaAan de andere kant van dit verhaal is er natuurlijk de korthaar Chihuahua. Het zal vanzelfsprekend zijn dat dit ras een veel kortere vacht heeft. Ook deze heeft u vast wel eens op straat zien lopen of u heeft er wel eens iets over gehoord. De vacht van deze Chihuahua rust direct op de huid waardoor het lijkt alsof ze haast geen vacht hebben. De kortharige Chihuahua is te vinden in verschillende kleuren zoals wit, zwart, bruin en grijs. Deze kleuren zullen veelal in allerlei vormen aanwezig zijn bij uw Chihuahua.

Iets waar u zich bewust van moet zijn is dat de kortharige ras veel meer haar verlies zal hebben dan de langharige. Als u besluit om een korthaar Chihuahua te nemen dan is het handig om extra tijd te besteden aan de verzorging van uw hond. Het is noodzakelijk om vaker te borstelen en het huis schoon te maken, anders zal het hele huis gauw vol zitten met haar van uw hond.

Hoewel een kortharige Chihuahua minder verhaart is de verzorging erg gemakkelijk en minder tijdrovend. Alle Chihuahua’s moeten af en toe worden verzorgd maar de kortharige kan een langere tijd zonder. De korte vacht voorkomt opeenhopingen van vuil en puin en raakt niet zo snel verward als de langharige Chihuahua’s.

Korthaar of Langhaar Chihuahua?

De keuze tussen een Chihuahua met een lange of kortharige vacht is er één die alleen u kunt maken. Beide soorten kunnen prachtige, liefhebbende huisdieren voor uw gezin zijn wanneer u ze op een gezonde en goede manier opvoedt. De lengte van hun vacht heeft absoluut geen invloed op hun persoonlijkheid of eigenschappen, hierin staat de opvoeding centraal. Dus het komt enkel neer op uw persoonlijke voorkeur.